Grenzen stellen - Ja zeggen tegen jezelf en wat jij nodig hebt

Grenzen stellen - Ja zeggen tegen jezelf en wat jij nodig hebt

Grenzen aangeven is meer dan alleen ‘nee’ zeggen tegen anderen; het is ‘ja’ zeggen tegen jezelf en tegen wat jij echt nodig hebt. Dit betekent dat je bewust wordt van jouw eigen grenzen, de grenzen van anderen respecteert, en niet toestaat dat anderen over jouw grens heen gaan.

Wat is een grens?

In al je relaties – of het nu gaat om een partner, familieleden of collega’s – heb je te maken met grenzen. Een grens is de scheidslijn tussen wat van jou is en wat van een ander is. Het helpt je te bepalen wat je wel en niet wilt, wat je kunt en niet kunt, en hoeveel tijd, energie of ruimte je bereid bent ergens in te investeren.

Signalen dat grenzen stellen moeilijk voor je is:

• Je zegt ja, ook al weet je dat je het liever niet had gedaan.

• Je neemt werk of taken op je die eigenlijk niet bij je horen.

• Je voelt je snel verantwoordelijk en wilt anderen niet teleurstellen.

• Je past je te veel aan en waait vaak met alle winden mee.

• Je hebt een groot plichtsbesef en bent vaak overzorgzaam.

Waarom is het moeilijk om je grens aan te geven?

Grenzen stellen kan lastig zijn als je bang bent om anderen teleur te stellen, conflicten uit de weg wilt gaan of graag door anderen aardig gevonden wilt worden. Soms ben je zo gewend om voor anderen klaar te staan, dat je jouw eigen behoeften uit het oog verliest.

Gevolgen van het niet stellen van grenzen

Als je moeite hebt met het stellen van grenzen, kan dat uiteindelijk ten koste gaan van jezelf. Je kunt je leeggezogen, uitgeput of gefrustreerd voelen, en het ondermijnt je zelfvertrouwen. Bovendien staan ongezonde grenzen ook echte verbinding in de weg; het leidt er niet toe dat je betere relaties krijgt – integendeel.

Hoe kun je veranderen?

Verandering begint met inzicht in waarom het lastig is om nee te zeggen. Is het angst voor afwijzing? Een sterke behoefte aan waardering? Door die onderliggende oorzaak te begrijpen, kun je nieuwe keuzes maken. Ik help je met de oorzaak te vinden. 

Er zijn veel manieren om op een positieve manier nee te zeggen, zonder een negatieve lading, bijvoorbeeld:

• Vraag: “Kan ik morgen even bij je langskomen?”

Positieve reactie: “ zou het voor jou ook passen om dit een weekje later te doen? Dan kan ik er echt de tijd voor nemen”

• Vraag: “Kun je deze taak op je nemen?”

Positieve reactie: “Ik wil je graag helpen, maar ik kan deze verantwoordelijkheid er nu niet bij nemen.”

Onthoud: De beste manier om nee te zeggen, is ja zeggen tegen jezelf. 

Zodra je ja zegt tegen jouw behoeften, heb je al een duidelijke grens gesteld. 

Zoals Dr. Henry Cloud en Dr. John Townsend het verwoorden: “Boundaries define us. They define what is me and what is not me. A boundary shows me where I end and someone else begins.”

Gun jezelf de vrijheid om grenzen te stellen en daarmee een ja tegen jezelf uit te spreken. Het is een teken van zelfrespect en het fundament voor gezonde relaties.

Benieuwd of Pure Insight Kinesiology ook iets voor jou kan betekenen? Stuur mij dan een berichtje of kijk op mijn contactpagina www.pi-Kinesiology.nl/contact

Wil je meer weten over Kinesiologie of over mijn werkwijze? Kijk dan op www.pi-Kinesiology.nl

#PureInsightKinesiology #Kinesiologie #overprikkeld #stress #kinesioloog #therapeut #burnout #GrenzenStellen #MentaleGezondheid #KinesioloogNoordBrabant #KinesioloogZeeland #KinesioloogOssendrecht #KinesioloogHoogerheide #KinesioloogPutte #KinesioloogHuijbergen #KinesioloogKapellen #KinesioloogEssen #KinesioloogBergenopZoom #KinesioloogHalsteren #KinesioloogWouw #KinesioloogHeerle #KinesioloogWoensdrecht #KinesioloogSteenbergen #KinesioloogRoosendaal #KinesioloogBreda #KinesioloogDordrecht #KinesioloogTholen #KinesioloogAntwerpen #KinesioloogBrasschaat