Last van een Herfstdip?

Last van een Herfstdip?

De klok een uur terug, de blaadjes vallen van de bomen, de temperatuur daalt en de dagen worden korter. Voor veel mensen is dit een lastige tijd. Maar liefst 89% van de mensen geeft aan meer energie te hebben in de lente en zomer dan in de herfst en winter. Je bent dus absoluut niet de enige.

Het sombere weer kan leiden tot een neerslachtig gevoel, vaak aangeduid als een herfstdip. Voor sommigen gaat dit zelfs verder en ontwikkelt zich tot een seizoensgebonden depressie, ook wel herfstdepressie genoemd. Wat zijn de symptomen en, nog belangrijker, hoe kun je ze verlichten of zelfs voorkomen?

Symptomen van een Seizoensgebonden Depressie

• Somberheid en minder genieten van dingen,

• Verminderde concentratie,

• Extreme vermoeidheid,

• Prikkelbaarheid en lusteloosheid,

• Toegenomen slaapbehoefte maar mindere slaapkwaliteit,

• Meer eetlust, vooral naar calorierijk voedsel,

• Gewichtstoename,

• Terugtrekken uit sociale activiteiten

Deze symptomen treden vaak al op aan het begin van de herfst en komen bij vrouwen vier keer vaker voor dan bij mannen, door biologische en hormonale factoren. In tegenstelling tot een seizoensdip gaat het bij een seizoensgebonden depressie om klachten die minstens twee opeenvolgende jaren aanhouden.

Wat is de Oorzaak?

De meest gangbare theorie wijst op een verstoorde biologische klok. Het gebrek aan daglicht verstoort ons dag- en nachtritme, wat leidt tot een verhoogde aanmaak van melatonine – het slaaphormoon. Dit verhoogde melatoninegehalte gaat ten koste van serotonine, het ‘gelukshormoon’. Het resultaat: we voelen ons vermoeider en somberder.

Wat kun je preventief doen?

Gelukkig kun je zelf stappen ondernemen om de effecten van de donkere maanden te verzachten. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen al een groot verschil maken:

1. Zorg voor voldoende daglicht

Ga zoveel mogelijk naar buiten, ook al schijnt de zon niet fel. Daglicht helpt je melatonineniveau in balans te houden. Zorg dat je thuis en op je werk bij het raam zit zonder gordijnen of luxaflex.

2. Beweeg voldoende

Beweging helpt bij de aanmaak van serotonine. Dit hoeft niet intensief te zijn; een dagelijkse wandeling van een halfuur doet al wonderen.

3. Eet gezond en vul je vitamine D aan

Vette vis zoals haring en zalm is een uitstekende bron van vitamine D, net als supplementen. Samen met jou kunnen we kijken naar eventueel gebruik van een supplement

4. Zoek tijdig hulp

Wil je meer inzichten over jouw herfstdip en wat je eraan kunt doen? Maak een afspraak op www.pi-kinesiology.nl/contact

Laten we samen de herfst en winter doorkomen zonder dat een seizoensgebonden dip de overhand krijgt. Met een paar aanpassingen kun je de donkere dagen lichter maken.

Lees meer over herfstdepressie:

https://www.ggz-reflection.nl/uncategorized/2237/

Kopieer de link en deel dit bericht:
https://pi-kinesiology.nl/blog/last-van-een-herfstdip